Kek batik ini salah satu jenis kek yang tak payah memasaknya, hanya sahaja bila teringin nak buat kek ini tak boleh guna sembarang tepung. Anda memerlukan sedikit kreativiti supaya kek mirip batik. Kek batik ramai dicari semasa bulan ramadhan sebab ramai menjadi kegemaran keluarga. Kali ini saya cuba sedikit kelainan dengan mencuba kek batik menggunakan sukatan cawan. Saya kongsi resepi kek batik sukatan cawan kerana ada yang tak mempunyai timbangan di rumah, boleh guna cawan je.
Resepi Kek Batik
bahan-bahan
- biskut marie secukupnya
- 2 cawan milo
- 1 buku buttercup
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 tin susu pekat manis
- Cairkan butter dalam periuk menggunakan api kecil.
- Setelah cair, masukkan susu pekat, milo, dan serbuk koko sedikit demi sedikit.
- Gaul hingga sebati, halus dan pastikan tiada yang berketul-ketul.
- Masukkan esen vanilla, gaul sebati dan padamkan api.
- Susun biskut marie yang telah dipatahkan (boleh patah 2 atau 4, tapi jangan sampai hancur) dalam bekas/loyang yang telah dialas plastik.
- Curahkan sebahagian adunan tadi dan ratakan.
- Lapis lagi dengan biskut marie kemudian curahkan lagi dengan adunan dan ratakan.
- Ulangi hingga adunan habis.
- Padatkan kek batik tadi dengan menekan permukaan kek menggunakan belakang sudu.
- Masukkan kek dalam peti sejuk selama 4 jam hingga beku.
- Keluarkan kek 30 minit sebelum dipotong.
wei nanti aku nakkkkkkk... ko buat ea
ReplyDeleteho laaaa
Delete